VACU RF

vacuum rf

​Zabieg jest procedurą łącząca najskuteczniejsze technologie w walce z cellulitem, powoduje:   

  • Zmniejszenie objętości komórek tłuszczowych (wyszczuplenie i modelowanie sylwetki),
  • Rozerwanie zwłóknień w tkance tłuszczowej (wygładzenie skóry, likwidacja cellulitu),
  • Przebudowę kolagenu (ujędrnienie skóry i modelowanie sylwetki),
  • Usunięcie toksyn zaburzających metabolizm komórkowy.

Na czym polega zabieg?

Kosmetolog wykonuje masaż podciśnieniowy głowicą emitującą fale radiowe w miejscach nagromadzonej tkanki tłuszczowej, cellulitu i/lub wymagających ujędrnienia.  Zabieg jest komfortowy i bezbolesny, pacjent odczuwa jedynie dość intensywne ciepło oraz zasysanie fałdów skóry.

Radiofrekwencja przez podgrzanie głębszych warstw skóry upłynnia zawartość komórek tłuszczowych oraz poprawia napięcie i ujędrnienie skóry.

Rytmiczne zasysanie fałdu skórnego przez podciśnienie powoduje uwolnienie tłuszczu do układu limfatycznego, wymuszony drenaż wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu do wątroby i mięśni, a także ułatwia pozbycie się zwłóknień w tkance tłuszczowej. 

  • Napinanie skóry, przebudowa kolagenu 

Podgrzanie włókien kolagenowych do temperatury 45 – 55°C, powoduje ich pogrubienie i skurczenie się o około 30%. Daje to natychmiastowy efekt napięcia skóry. Ponadto w wyniku mocnego podgrzania dochodzi do wytworzenia mikrourazów, które zapoczątkowują procesy naprawcze (trwające około 3-6 miesiące po zabiegu) tzn. namnażają się fibroblasty – komórki produkujące włókna kolagenowe i elastynowe – prowadząc do wzrostu ilości kwasu hialuronowego w skórze. Wszystko to razem powoduje, że skóra staje się jędrniejsza, gładsza i bardziej napięta.

  • Wyszczuplanie, redukcja cellulitu 

Radiofrekwencja powoduje selektywne podgrzanie komórek tłuszczowych (podgrzanie tkanki skórnej o 5°C powoduje wzrost temperatury w tkance tłuszczowej o 15°C). Wyższa temperatura przyspiesza metabolizm i wzmaga lipolizę (wydzielanie płynnego tłuszczu w postaci wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu), co powoduje zmniejszanie objętości komórek tłuszczowych). Wolne kwasy tłuszczowe poprzez błonę komórkową dostają się do przestrzeni międzykomórkowej, gdzie są przyłączone do albumin i transportowane wraz z rozpuszczonym w wodzie glicerolem do wątroby lub mięśni wchodząc do przemian metabolicznych jako źródło energii.

Zastosowanie:

  • redukcja cellulitu,
  • zmniejszenie tkanki tłuszczowej,
  • ujędrnienie ciała,
  • podniesienie pośladków,
  • wysmuklenie talii,
  • likwidacja „luźnej skóry” na brzuchu i wewnętrznej stronie ud,
  • ujędrnienie i wyszczuplenie skóry ramion, brzucha, ud, pośladków, pleców.